Re Aphrodite: 1 Οκτωβρίου



Re Aphrodite: 1 Οκτωβρίου
Σε συνεργασία με την
APOTHEKE CONTEMPORARY ARTS

Την 1η Οκτωβρίου 2011 - μια μέρα που χαρακτηρίζεται από εκφράσεις εθνικών συναισθημάτων και στρατιωτικής ισχύος - σας προσκαλούμε μέσα από εικαστικά ερεθίσματα να συλλογιστείτε την σχέση της Κύπρου και της θηλυκότητας.

Η Αφροδίτη, η Ολύμπια θεά του έρωτα, της ομορφιάς και της διαμάχης, έχει ρίζες στην θεά Ιστάρ των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων, την Ινάννα των Σουμερίων, και την Αστάρτη (
Ashtart) των Φοινίκων. Η ιστορία και η καταγωγή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη θέση και την ιστορία της Κύπρου, και αναφορές σε αυτή είναι συχνές και συνεχείς στον Κυπριακό πολιτισμό ανά τους αιώνες. Πιο πρόσφατες ενσαρκώσεις της περιλαμβάνουν τουριστικές διαφημίσεις και σουβενίρ, όπως και πολιτικές παρομοιώσεις.

Η έκθεση αυτή εξετάζει την θηλυκότητα στην Κύπρο ως κάτι ρευστό, ως κάτι που έχουμε δεχτεί, αρνηθεί, απορρίψει, εκθέσει ή προωθήσει, αλλά και ως κάτι που ριζικά καθορίζει την κυπριακή κοινωνικό-πολιτική πραγματικότητα και εθνική ταυτότητα.

Η έκθεση που εμπίπτει στη συνεργασία
Re Aphrodite, προσπαθεί να κοιτάξει πέρα ​​από τις δεδομένες αναπαραστάσεις και εύκολες μεταφορές, και εκθέτει έργα τα οποία ασχολούνται με το αναπάντεχο, το ανοίκειο, το αμφιλεγόμενο ή το άδειο μέσα στα Κυπριακά δυαδικά σχήματα, προσχήματα και προβλήματα. Η έκθεση, μέσα σε μια εσκεμμένη συν-χύση θεμάτων των φύλων και θεμάτων της πολιτικής, στοχεύει στο να θίξει ζητήματα γύρω από την τέχνη, την κληρονομιά, το έθνος, τη σεξουαλικότητα, την παράδοση, και τη σύγκρουση. Ξεκινά από ερμηνείες και παρερμηνείες της σχέσης της μορφής της Αφροδίτης με τον Κυπριακό πολιτισμό και τουρισμό, καθώς και του φύλου, της θηλυκότητας και της γυναικείας φύσης, εκθέτοντας έτσι την ευθραυστότητα και την εκμετάλλευση που επηρεάζει όχι μόνο τη γυναίκα στη Κύπρο αλλά και το νησί σαν μια θηλυκή απροστάτευτη οντότητα.

Κάποιοι από τους συμμετάσχοντες είναι Χρίστος Αβραάμ, Κατερίνα Ιακωβίδη, Μελίτα Κούτα, Χρυσταλλένη Λοϊζίδου, Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Εύη Τσελίκα, Νίκος Φιλίππου & Γιάννα Νικολάου.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011, 20:00
Διεύθυνση:
APOTHEKE, Κλεάνθη Χριστοφίδη 23, Λευκωσία, 1011

Ώρες Λειτουργίας:
1 - 8 Οκτωβρίου 2011
17:00-20:00, Δευτέρα - Παρασκευή
11:00- 17:00, Σάββατο

Πληροφορίες:
Εύη Τσελίκα 97611269 / Χρυσταλλένη Λοϊζίδου 99586369
@reaphrodite
http://reaphrodite.blogspot.com/
www.apothekecontemporaryarts.com



Comments

Popular Posts